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DISQUALIFICATION AND RECUSAL 
The Supreme Court of Pennsylvania has designated the Judicial Ethics Advisory Board 

[“JEAB”] as the approved body to render Advisory Opinions and General Guidance regarding 
ethical concerns involving persons subject to the Code of Judicial Conduct.  The Rules of the JEAB 
provide that, when a Judicial Officer complies with General Guidance of the JEAB, such 
compliance may be taken into account in determining whether discipline should be recommended 
or imposed. PA.J.E.A.B. RULE 206(c).  This document qualifies as “General Guidance” of the 
JEAB. 

In addition to reviewing the JEAB’s General Guidance, Judicial Officers and candidates 
for judicial office may request an ethics Advisory Opinion from the JEAB.  The request must be 
in writing and must contain the following: (1) a statement of the material facts regarding the 
intended conduct; (2) a concise question of judicial ethics; and (3) references to the relevant 
section(s) of the Code, case law, and other authority the inquirer consulted.  A request must relate 
to the inquirer’s own prospective conduct or conduct that occurred in the past and is ongoing.  A 
request may not relate to hypothetical situations or to facts that are the subject of past or pending 
litigation, disciplinary investigation or disciplinary proceedings. 

Where a Judicial Officer complies with JEAB advice that is subsequently adopted as a 
Board Opinion, such compliance shall be entitled to substantial weight in determining whether 
discipline should be recommended or imposed. PA. J.E.A.B. RULE 206(b).  Where a Judicial 
Officer complies with JEAB advice that is subsequently reversed or modified by the Board, 
compliance prior to the time the Judicial Officer is notified of the Board’s action shall be taken 
into account in determining whether discipline should be recommended or imposed. Id. at RULE 
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206(b). These “Rules of Reliance” provide more protection to the judge or judicial candidate than 
the Rule of Reliance attained by reviewing general guidance of the JEAB. 

The JEAB is pleased to present this General Guidance titled “Disqualification and 
Recusal.”  

 

Under the Code, disqualification and recusal are related and sometimes overlapping 
concepts. See Rule 2.7, Comment [2]. A judge has an obligation to hear and decide matters, except 
where the judge has recused pursuant to Rule 2.7, or when disqualification is required under Rule 
2.11.  A judge may not resort to disqualification or recusal to avoid cases that are difficult, 
controversial, or unpopular, since to do so may bring public disfavor to the court and to the judge 
personally.  See Rule 2.7, Comment [1]. 

Disqualification 

Rule 2.11 provides that a judge shall disqualify himself or herself in any proceeding in 
which the judge’s impartiality might reasonably be questioned, that is, where an unbiased and 
reasonable person who is aware of all relevant circumstances would doubt that the judge could 
fairly discharge his or her duties. Rule 2.11(A)(1)-(A)(6) identifies, by way of illustration, six (6) 
specified and disqualifying facts or circumstances (such as having personal knowledge of the facts, 
a personal bias against a party, or an economic interest in the proceeding), which, when present, 
require a judge’s disqualification from a proceeding.  A judge should disqualify himself or herself 
whenever the judge’s impartiality might be reasonably questioned under circumstances suggesting 
a degree of questionable impartiality akin to the scenarios identified in (A)(1) through (A)(6).  See 
Rule 2.11, Comment [1]. The specified circumstances identified under Rule 2.11 are non-
exclusive, and a judge should disqualify himself or herself under circumstances suggesting a 
degree of questionable impartiality akin to those identified under (A)(1) through (6).   

Disqualification pertains to all substantive decisions and administrative matters regarding a case.  
When disqualified, a judge is prohibited from attending to any matters involving the case. 

Recusal 

Although a judge may not be disqualified from a proceeding, a judge nonetheless may 
recuse himself or herself where, in the exercise of discretion, in good faith, and with due 
consideration for the general duty to hear and decide matters, the judge concludes that prevailing 
facts and circumstances could engender a substantial question in reasonable minds as to whether 
the judge should participate in the matter. Rule 2.7, Comment [2].  It is the individual judge’s 
responsibility to make a conscientious determination whether they can impartially preside over a 
proceeding.  This assessment is two-tiered.  First, does the judge have a personal bias or interest 
that would preclude an impartial review?  This is a personal and unreviewable decision that only 
the jurist can make.  Second, would the judge’s participation in the matter give the appearance of 
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impropriety?1  Even if a judge is satisfied that s/he will be able to render an impartial judgment, 
the judge may recuse if s/he concludes that prevailing facts and circumstances could engender a 
substantial question in reasonable minds as to whether recusal nonetheless should be required. See 
Rule 2.11, Comment [2] (as a corollary to disqualification). 

The Board may advise as to disqualification; it cannot do so with respect to recusal since, 
in the first instance, a judge must conduct a self-examination regarding whether the judge believes 
s/he can fairly decide a matter.  This first step in the recusal process, as stated, is personal to the 
judge and is not reviewable.   

Like disqualification, recusal pertains to all substantive decisions and administrative 
matters relating to a case.  When recused, a judge is prohibited from addressing any matters 
involving the case. 

Disclosure 

A judge should disclose on the record information the judge believes the parties or their 
lawyers might reasonably consider relevant to a possible motion for disqualification or recusal, 
even if the judge believes there is no proper basis for disqualification or recusal, Rule 2.7, 
Comment [3], except where the judge already has made the decision that s/he is disqualified or has 
recused themself from a matter.   

When the judge, sua sponte, makes the personal and unreviewable decision to recuse or 
finds that s/he must disqualify from a matter, disclosure is not required.  

Waiver 

A judge subject to disqualification or who must recuse may disclose on the record the basis 
for disqualification or recusal and request that the parties and their counsel consider, outside the 
presence of the judge and court personnel, whether to waive disqualification or recusal.  See Rule 
2.11(C).  If the parties agree to waive disqualification or recusal, the judge shall incorporate that 
agreement into the record of the proceeding.  Id. 

However, the parties may not waive disqualification if the basis for such disqualification 
is bias or prejudice. Rule 2.11, Comment [1]. 

 

 

 
1 The test for an appearance of impropriety is whether the conduct would create in reasonable 
minds a perception that the judge violated the Code or engaged in other conduct that reflects 
adversely on the judge's honesty, impartiality, temperament, or fitness to serve as a judge.  Rule 
1.2, Comment [5]. 
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Review 

The Board believes the following checklist provides a useful framework to assist a jurist 
who is facing a scenario in which they must consider disqualification or recusal: 

 

1) Is the judge disqualified from hearing the matter under any of the specified 
disqualifying facts or circumstances under Rule 2.11?  If so, the judge is 
disqualified from hearing the matter. 
 

2) If none of the specified circumstances under Rule 2.11 exists, would hearing 
the matter nonetheless suggest the same degree of concern as that suggested 
by the specified circumstances under Rule 2.11?  If so, the judge should 
disqualify. 

 
3) If the judge is not disqualified, does the judge believe s/he can fairly and 

impartially hear the matter?  If not, the judge should recuse. 
 
4) If a judge believes s/he may fairly and impartially hear a matter, are 

circumstances present that the judge believes the parties or their counsel might 
reasonably consider relevant to a motion for disqualification or recusal, that is, 
whether a substantial question exists as to prevailing facts and circumstances 
that could be perceived as adversely impacting the judge’s honesty, 
impartiality, temperament, or fitness to serve as a judge?  If so, the judge should 
disclose that information to the parties and/or lawyers so they may consider, 
outside the presence of the judge or court personnel, whether they want to 
move for recusal.  

 
5) When a party moves for disqualification or recusal, the moving party bears the 

burden of producing evidence to establish whether disqualification or recusal 
is required. See Com. v. Watkins, 108 A.3d 692, 734 (Pa. 2014) (citation 
omitted).  When presented with a motion for disqualification or recusal, the 
judge may elect to conduct a hearing to decide disputed facts and/or to create 
a full record for possible review.  When a judge decides a hearing is necessary 
and the judge will be a necessary fact witness, another judge shall preside over 
the recusal hearing. 

 
6) If disqualification or recusal is required and the parties and their counsel agree, 

without participation by the judge or court personnel, to waive disqualification 
or recusal (except for bias or prejudice requiring disqualification under 
2.11(A)(1)), the judge shall incorporate the waiver into the record of the 
proceeding.  
 



General Ethics Guidance No. 1-2024 
April 19, 2024 
Page 5 of 5 
 

7) Finally, if disqualification or recusal is required, does the rule of necessity 
override disqualification or recusal?  If so, the judge may be required to decide 
the matter subject to reasonable efforts to have the matter reassigned to another 
judge as soon as practicable.   

END OF GENERAL ETHICS GUIDANCE NO. 1-2024 


