
IN THE COMMONWEALTH COURT OF PENNSYLVANIA 
 
 
 
Bethany Hospice Services of  : 
Western Pennsylvania,  : 
     : 
    Petitioner : 
     : 
  v.   : No. 456 C.D. 2013 
     : 
Department of Public Welfare, : Argued:  November 14, 2013 
     : 
    Respondent : 
 
 
 
BEFORE: HONORABLE BERNARD L. McGINLEY, Judge 
 HONORABLE RENÉE COHN JUBELIRER, Judge 
 HONORABLE ROBERT SIMPSON, Judge 
  
 
 
OPINION BY   
JUDGE COHN JUBELIRER   FILED:  December 9, 2013 

 

 Bethany Hospice Services of Western Pennsylvania (Bethany) petitions for 

review of the Order of the Bureau of Hearings and Appeals (BHA) of the 

Department of Public Welfare (Department) that adopted the Recommendation of 

the Administrative Law Judge (ALJ) denying Bethany’s appeal from a Retroactive 

Inpatient Denial by the Department’s Bureau of Program Integrity, Division of 

Program and Provider Compliance (Bureau).1  The Bureau retroactively denied 

Medical Assistance (MA) payment for hospice services provided by Bethany to 

                                           
1
 This case was argued seriately with Bethany Hospice Services of Western Pennsylvania 

v. Department of Public Welfare (Pa. Cmwlth., No. 576 C.D. 2013, filed December 9, 2013). 
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patient M.O. (Patient) from October 11, 2006, six months after Patient entered 

hospice, to June 4, 2008, when the Patient was discharged, alive, from hospice on 

the basis that Bethany’s records did not document a decline in Patient’s condition.  

On appeal, Bethany argues that Patient at all times met the relevant criteria for 

hospice care, which do not require a decline in a patient’s condition while the 

patient is in hospice. 

 

 Eligibility for hospice care through the MA program is governed by Section 

1130.21 of the Department’s regulations, which provides, among other 

requirements, that a recipient must “[b]e certified as being terminally ill by a 

doctor of medicine or osteopathy under § 1130.22 (relating to duration of 

coverage).”  55 Pa. Code § 1130.21.  Section 1130.22 provides for the duration of 

hospice coverage, stating in relevant part: 

 
 There is no limit on the available number of days of hospice 
coverage for a recipient who meets the eligibility requirements of § 
1130.21 (relating to recipient eligibility requirements) and who is 
certified as being terminally ill in accordance with the following 
procedures: 
 
 (1) Basic requirement.  For the first 60-day period of hospice 
coverage, the hospice obtains, within 2 calendar days after hospice 
care is initiated, a completed certification of terminal illness form 
signed by: 

 (i) The medical director of the hospice or the physician 
member of the hospice interdisciplinary group. 
 (ii) The recipient’s attending physician if the recipient 
has an attending physician. 

 . . . . 
 (3) Subsequent periods.  For each subsequent 60-day period, the 
hospice obtains, within 2 calendar days after the beginning of that 
period, a certification of terminal illness form completed and signed 
by the medical director of the hospice or the physician member of the 
hospice’s interdisciplinary group. 
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 (4) Certification form.  The certification of terminal illness shall 
be carried out using the Department’s certification of terminal illness 
form specified in Appendix A. 
 (5) Record retention.  The hospice shall retain the certification 
statements described in this section for 4 years. 
 

55 Pa. Code § 1130.22.  The Department’s regulations define “terminally ill” as 

“[a] recipient who has a medical prognosis that his life expectancy is 6 months or 

less.”  55 Pa. Code § 1130.3. 

 

 In January 2006, Patient, aged 79, resided in a long-term care facility.  The 

Patient was considered mentally retarded from birth and, in the four to six months 

prior to January 2006, she experienced increasing weakness, a decline in her 

functional status, and weight loss.  In April 2006, Patient developed difficulty 

swallowing and a feeding tube was inserted.  On June 9, 2006, Patient’s family 

elected to place her in hospice.  At that time she was described as having been 

unresponsive for two weeks.  Bethany’s physician certified Patient for hospice care 

for 90 days, through September 6, 2006.  The physician gave Patient a prognosis of 

six months or less to live based on dementia, weight loss, and increased 

dependency for activities of daily living (e.g., feeding herself, dressing, bathing, 

etc.).  At this time Patient was bed-bound, non-verbal, non-ambulatory, incontinent 

of bowel and bladder, and completely dependent with regard to her activities of 

daily living.  Patient’s score on the Karnofsky performance scale2 was 30%, 

indicating that she was severely disabled, although death was not imminent.  In 

                                           
2
 Dorland’s Medical Dictionary defines the Karnofsky performance scale as “a widely 

used performance scale, assigning scores ranging from 0 for a nonfunctional or dead patient to 

100 for one with completely normal functioning.”  Dorland’s Medical Dictionary 1602 (29
th

 

Ed.). 
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addition, Patient exhibited malnutrition, hypertension, a history of cerebrovascular 

accident, aphasia, failure to thrive, and arteriosclerotic dementia with depressive 

features.  (ALJ’s Adjudication, Findings of Fact (FOF) ¶¶ 1-7.) 

 

 During Patient’s first four months in hospice, she received pain medications 

and treatment for various decubitus ulcers (bed sores).  Bethany recertified Patient 

for hospice care on 10 occasions between August 31, 2006, and May 22, 2008, at 

approximately two-month intervals.  Bethany discharged Patient from hospice on 

June 4, 2008 because it determined she no longer met the criteria to remain in 

hospice, due to an improved prognosis.  The Department, through the MA 

program, paid for the services Bethany provided to Patient.  (FOF ¶¶ 18, 27-29.) 

 

 On February 10, 2009, the Bureau sent Bethany a letter indicating that a 

review had found a potential MA overpayment on Patient’s behalf.  In March and 

April 2009 Bethany responded to the Bureau’s findings.  On April 27, 2009, the 

Bureau sent Bethany a final review letter indicating it would retroactively deny 

payment for Patient’s hospice care from October 11, 2006 through June 4, 2008 on 

the grounds that Patient’s medical records did not document medical necessity of 

continued hospice care.3  Bethany appealed the Bureau’s retroactive denial and 

hearings were held before the ALJ on November 30, 2012 and January 18, 2013. 

(FOF ¶¶ 30-34, 36.) 

 

                                           
3
 Bethany states that the amount at issue for this period is $76,364.76.  (Bethany Br. at 7 

n.2.) 
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 At the November 30, 2012 hearing, the Department clarified that it was 

seeking reimbursement for Patient’s hospice care from October 11, 2006 through 

June 4, 2008 on the basis that Patient’s medical records during the first four 

months of her hospice care, from June 9, 2006 through October 10, 2006, did not 

reflect a decline in Patient’s medical condition.  (Hr’g Tr. at 13-14, November 30, 

2012, R.R. at 727a-28a.)  Bethany had believed that the Department was seeking 

reimbursement for the period in question due to a lack of documentation for that 

period itself.  (Hr’g Tr. at 14-16, R.R. at 727a-30a.)  Therefore, the ALJ continued 

the hearing to allow Bethany to prepare its case. 

 

 At the January 18, 2013 hearing, the Department presented the testimony of 

Mark Bates, M.D.  Dr. Bates testified that, giving Bethany the benefit of the doubt, 

he did not dispute that Patient was appropriate for hospice when she was enrolled 

in hospice care.  Dr. Bates testified that one of the four criteria used by Bethany to 

determine a patient’s prognosis, and thus whether a patient should be enrolled in or 

continue to receive hospice services, is whether there is a progression in the 

patient’s terminal disease.  (Hr’g Tr. at 14-15, January 18, 2013, R.R. at 751a-52a.)  

Dr. Bates testified that, subsequent to her admission, Patient’s condition remained 

more or less stable with no decline towards death.  (Hr’g Tr. at 21-24, R.R. at 

759a-62a.)  Dr. Bates testified that after four months with no decline, Bethany 

should have discharged Patient from hospice, keeping in mind that she could be 

readmitted if her condition began to decline.  (Hr’g Tr. at 24-25, R.R. at 762a-63a.) 

 

 Bethany presented the testimony of Sam Angelo, Bethany’s vice president 

and director of operations, and Margaret Kush, M.D., Bethany’s medical director.  



6 

 

Mr. Angelo testified that Bethany relies on guidelines published by Medicare (the 

Hospice LCD)4 in determining whether a patient has a prognosis of six months or 

less to live.  (Hr’g Tr. at 39, R.R. at 777a.)  Mr. Angelo testified that, looking at the 

six months previous to her admission to Bethany, Patient’s condition had been 

declining because her weight had been dropping and she had been unresponsive for 

two weeks.  (Hr’g Tr. at 40-41, R.R. at 778a-79a.)  In addition, Patient had 

multiple stage 4 decubitus ulcers.  (Hr’g Tr. at 41, R.R.at 779a.)  During her 

enrollment in hospice Patient suffered, at times, from increased pain and agitation, 

as well as weakness, diminished breath sounds, and a urinary tract infection.  (Hr’g 

Tr. at 41-42, R.R. at 779a-80a.)  These conditions indicated that Patient was 

declining.  (Hr’g Tr. at 43, R.R. at 781a.) 

 

 Dr. Kush testified that it is difficult to know when a patient with dementia 

will die and the determination of life expectancy is based on the whole gestalt of 

the patient.  (Hr’g Tr. at 74, R.R. at 812a.)  Dr. Kush testified that patients with 

dementia usually die from infections caused by things like aspiration or decubitus 

ulcers.  Dr. Kush testified that Patient was completely dependent for all her 

activities of daily living, was non-verbal, had some respiratory issues, and 

increased weakness.  (Hr’g Tr. at 75-76, R.R. at 813a-14a.)  Dr. Kush testified that, 

on August 31, 2006 and November 30, 2006, she certified Patient as having a life 

expectancy of 6 months or less on Patient’s first two re-certifications after her 

admission to hospice.  (Hr’g Tr. at 78-79, R.R. at 816a-17a.)  Dr. Kush testified 

                                           
4
 The guidelines Mr. Angelo referred to are the Local Coverage Determination for 

Hospice, published by the Federal Centers for Medicare and Medicaid Services.  (Hr’g Tr. at 45-

46, R.R. at 783a-84a.) 



7 

 

that, while Patient’s condition was up and down during her enrollment in hospice, 

she believed that Patient got worse over time.  (Hr’g Tr. at 79-80, R.R. at 817a-

18a.) 

  

 The ALJ recommended denying Bethany’s appeal.  In doing so, she held 

that it was reasonable for Bethany to rely on the Hospice LCD to determine 

whether the Patient was terminally ill because it is not always possible to make a 

precise prediction of life expectancy.  (ALJ’s Adjudication at 11.)  The ALJ noted, 

however, that the Hospice LCD itself acknowledges that its guidelines may be 

inadequate to predict a terminal prognosis, stating that a patient “may match a 

guideline, but by virtue of that individual having lived for a significantly prolonged 

period thereafter, he/she has shown that guideline to be inadequate to predict the 

appropriate terminal prognosis.”  (ALJ’s Adjudication at 12 (quoting Hospice LCD 

at 15, R.R. at 707a.))  The ALJ held that Patient was in a chronic stable state rather 

than in the final stages of a terminal illness and that Bethany’s appeal should, 

therefore, be denied.  The BHA adopted the ALJ’s recommendation without 

further analysis and Bethany now appeals to this Court.5 

 

 Before this Court, Bethany argues that the BHA erred in requiring Bethany 

to show a decline in Patient’s condition because Patient met the MA regulatory 

                                           
5
 This Court’s “review of the Department’s final order is limited to determining whether 

constitutional rights were violated, whether an error of law was committed and whether the 

necessary findings of fact are supported by substantial evidence.”  Grane Hospice Care, Inc. v. 

Department of Public Welfare, 72 A.3d 322, 326 n.6 (Pa. Cmwlth. 2013). 
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requirements for hospice, as well as the guidelines in the Hospice LCD at all 

applicable times.6 

 

 According to the Department’s regulations, as set forth previously, the 

primary question at issue in determining whether a patient enrolled in hospice is 

eligible to continue receiving hospice care is whether the patient is terminally ill.  

Whether a patient is terminally ill is a question of fact.  Grane Hospice Care, Inc. 

v. Department of Public Welfare, 74 A.3d 1094, 1101 (Pa. Cmwlth. 2013) (Grane 

II).  In this case, the BHA explicitly held that it was reasonable for Bethany to rely 

on the Hospice LCD published by the Federal Centers for Medicare and Medicaid 

Services to determine whether Patient continued to be terminally ill during the 

period in which Bethany provided hospice care to her.  (ALJ’s Adjudication at 11.)  

In retroactively denying payment to Bethany, the BHA did not hold that Patient did 

not meet the Hospice LCD’s guidelines, but instead held that, “a hospice provider 

must identify and document the clinical factors which demonstrate a patient is in 

the terminal stage of his/her illness and that there is a reasonable expectation of 

continued decline for a life expectancy of six months or less if the illness runs its 

normal course.”  (ALJ’s Adjudication at 12 (emphasis added).)  Thus, the 

Department imposed a requirement that, in addition to being terminally ill, a 

patient must also show a decline in clinical status.  

                                           
6
 At oral argument, the Department argued that Bethany waived the argument that the 

Department has imposed an additional requirement that a hospice provider show a decline in 

clinical status because Bethany raised this issue for the first time in its Reply Brief.  However, 

this argument in Bethany’s Reply Brief is fairly subsumed in Bethany’s argument in its main 

Brief that Patient met the applicable eligibility guidelines and requirements for hospice 

eligibility.  See Pa. R.A.P. 2116(a) (stating that a brief’s statement of questions involved “will be 

deemed to include every subsidiary question fairly comprised therein”). 
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 While such a requirement may be prudent, we do not believe the Department 

may impose such a requirement on providers retroactively and without due notice.  

The Department cites no authority for this additional requirement other than its 

expert’s testimony.  Such testimony would be sufficient to support a factual 

determination; however, as noted above, the requirement of “decline” is an 

additional requirement over and above the factual question of whether a patient is 

terminally ill.  This Court recently questioned the Department’s imposition of such 

a requirement in Grane Hospice Care, Inc. v. Department of Public Welfare, 72 

A.3d 322 (Pa. Cmwlth. 2013) (Grane I), stating: 

 
 Under the regulation at 55 Pa. Code §1130.22(3), there is no 
limit on the duration of hospice coverage.  The hospice provider is 
required only to complete a new certification of terminal illness form 
every 60 days.  The parties agree that this regulation does not state 
that there must be a decline in the patient’s condition for the 
“certification of terminal illness” that the hospice must obtain to 
continue hospice care.  55 Pa. Code §1130.22(3).  The Department’s 
addition of “decline” to the regulation is somewhat troubling, 
particularly since there was no evidence presented that Grane Hospice 
provided Patient with anything other than palliative care, which is 
defined as “reasonable and necessary” for a terminally ill patient. 
 

Id. at 328 (footnote omitted).7  As in Grane I, we are troubled that the Department 

has imposed the requirement that providers show a decline in a patient’s clinical 

status without notice to providers, through regulation or otherwise, and that it seeks 

to impose this standard retroactively for treatment already provided.  Such an 

imposition violates providers’ rights to due process.  See Jaquay v. Workers’ 

Compensation Appeal Board (Central Property Services), 717 A.2d 1075, 1077 

                                           
7
 The petitioner in Grane I did not challenge the Department’s imposition of the 

requirement of decline, as Bethany does in this case, so this Court did not reach the issue. 
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(Pa. Cmwlth. 1998) (stating that the retroactive application of a law implicates 

substantive rights where the law “imposes new legal burdens on past 

transactions”).   

 

 Therefore, we must reject the Department’s imposition of this additional 

requirement in this case.  Because the BHA cited no reason for denying Bethany’s 

appeal other than that Bethany failed to show a decline in the Patient’s condition, 

we reverse the BHA’s Order.   

   

 

                                                                     

                 RENÉE COHN JUBELIRER, Judge 



IN THE COMMONWEALTH COURT OF PENNSYLVANIA 
 
 
 
Bethany Hospice Services of  : 
Western Pennsylvania,  : 
     : 
    Petitioner : 
     : 
  v.   : No. 456 C.D. 2013 
     : 
Department of Public Welfare, :  
     : 
    Respondent : 
 
 

O R D E R 
 

 NOW,  December 9, 2013,  the Order of the Department of Public Welfare 

in the above-captioned matter is hereby REVERSED. 

 

 

                                                                     

                 RENÉE COHN JUBELIRER, Judge 


